Bio&Life | časopis, který má obsah.
Novinky

Česko-slovenský battle
alias vojna šéfkuchárov o zdraví

RASTISLAV KRAMPL | EXECUTIVE HEAD CHEF
LINDNER HOTEL GALLERY CENTRAL, Bratislava


GNOCCHI:
100 g varenej červenej repy
100 g zemiakov
50 g hladkej špaldovej múky
50 g pohánkovej krupice
soľ, korenie biele mleté, štipka muškátového orechu

Varenú očistenú repu nastrúhame najemno, poriadne vytlačíme nadbytočnú šťavu. Pridáme ešte horúce zemiaky – pretlačené alebo tiež postrúhané, posypeme múkou a krupicou a ochutíme pochutinami.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré nenechávame dlho stáť, ale ako každé zemiakové cesto ihneď spracúvame ďalej. Na pomúčenej doske si tvarujeme dlhé valčeky, ktoré následne porciujeme na halušky/gnocchi.
Po malých dávkach ihneď varíme v osolenej vode.

TEKVICOVÝ NÁKYP:
400 g maslovej alebo muškátovej tekvice
1/2 zväzka tymianu
2 PL olivového oleja
1 ČL soli
100 g špaldovej krupice
olej a  drvené restované mandle  na vymastenie a vysypanie foriem

Tekvicu očistíme a odstránime jadierka. Poukladáme na papier na pečenie, posolíme, posypeme natrhaným tymianom a  pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme v predhriatej rúre pri 165 °C cca 25-30 minút do zmäknutia.

Pečenú tekvicu zbavíme hrubších zbytkov tymianu a vložíme do mixéra. Mixujeme na hladkú kašu, ochutíme soľou. Prisypeme krupicu a varíme na hustú kašu.
Masu plníme do malých ohňuvzdorných misiek, ktoré si pripravíme — potrieme olejom a vysypeme mandľami. Pečieme pri 185 °C cca 15-20 min.

PEČENÉ DARY ZEME:
2 cibule, len sčasti olúpané a umyté
2 zväzky mrkvy (najlepšie kombinovať viac druhov a farieb spolu asi 1 kg),
2 hlávky umytého cesnaku
soľ, muškátový kvet, tymian, kačací tuk (pokiaľ Ak sú obe ingrediencie mäkké, prilejeme kefír a sa chceme vyhnúť živočíšnym tukom, tak odpo- začneme ich ponorným mixérom spracúvať na rúčame palmový tuk)

Zeleninu si očistíme alebo umyjeme podľa potreby. Zeleninu vložíme do hlbšieho pekáča, osolíme, posypeme trhaným tymianom a  do 1/3 zalejeme kačacím tukom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 165 °C
asi 1-1,5 hodiny do úplnej poddajnosti zeleniny. Mäkkú pečenú zeleninu vyberieme z tuku a pripravíme na servírovanie.

KRÉM Z KVAKY A JABĹK:
0,5 kg očistenej kvaky (pokiaľ máme kvaku aj s vňaťou, tú si určite ponecháme na fi nálnu dekoráciu!)
0,5 kg očistených jabĺk zbavených jaderníkov
0,25 l kefíra
soľ, olivový olej lepšej kvality, citrónová šťava, zeleninový vývar

Kvaku a jablká nakrájame na plátky, vložíme do hrnca, pokvapkáme citrónovou šťavou a málo podlejeme vývarom, dusíme do mäkka a podľa potreby dolievame vývar. Prípadne ochutíme soľou, ale myslime na to, že vývar už môže byť dostatočne ochutený! Ak sú obe ingrediencie mäkké, prilejeme kefír a začneme ich ponorným mixérom spracúvať na kašu, a nakoniec prilievame olivový olej. Mala by nám vzniknúť hladká redšia kaša lesklá po tuku. Pozor, olej sa nám nesmie oddeľovať!

Finálna úprava:
Na tanier lyžicou upravíme krém z kvaky a jabĺk, obložíme haluškami z červenej repy, na kraj položíme tekvicový nákyp, obložíme ďalej pečenou zeleninou a prípadne dozdobíme krátko blanšírovanými lístkami kvaky.
Dokončíme napríklad posypaním restovanými tekvicovými jadrami a lístkami tymianu.

**** LINDNER Hotel Gallery
CENTRAL
Bratislava

Cenník reklamy
Aktuálne číslo
Kontakt
Kariéra
Môžete sa tešiť na nasledovné rubriky:
Z biosveta      Novinky      Na návšteve      Odborník radí      Bio&Life menu      Bio gurmáni      Tržnica      Čo všetko dokáže Téma – amarant      Inšpirácie
Beauty s profesionálnou kozmetičkou      Bio & Eko & Nature kozmetika      Eko pomocníci      Na víkend s Bio∓Life      Testujeme za vás
Bio záhradník      Bio črepník      Bio osobnosť      Seriál éčka      Technológie na spracovanie bio & eko      Gastro      Obchod      Home Made
© BIO&LIFE 2019